Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, είχε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για την ένταξη της λιμνοδεξαμενής Βασιλικής, με προϋπολογισμό 17.000.000 ευρώ περίπου με ΦΠΑ, στην πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών έργων.
Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς κύριος του έργου και υπεύθυνο για την κατάθεση της πρότασης είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το Υπουργείο Υποδομών είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής επεσήμανε για μια ακόμη φορά τη σημασία του έργου για την άρδευση 3.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Βασιλικής, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Νότιο Λευκάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της προσπάθειας να είναι το έργο έτοιμο για ένταξη. Ο κ.Παπαγιαννίδης με τη σειρά του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η λιμνοδεξαμενή Βασιλικής θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίοσυγχρηματοδοτείται από την ΚΑΠ 2023-2027.
Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων ξεκίνησε σήμερα, 10 Ιουνίου 2025, και λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου 2025.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής ανέφερε:
«Από το 2019 που ανασύραμε το έργο της Λιμνοδεξαμενής Βασιλικής από τη λήθη, αγωνιστήκαμε για κάθε βήμα προόδου ώστε το έργο σήμερα να είναι ώριμο για να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και, εντέλει, να υλοποιηθεί.
Από την 5ετή παράταση ισχύος της παλιάς μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να χρειαστεί μόνο μια τροποποίηση και να μην χάσουμε άλλο χρόνο, και την προένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το 2022, μέχρι την προετοιμασία της τροποποιημένης ΜΠΕ και την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν υπήρξε ούτε ένα στάδιο που να μην πιέσαμε, που να μην διεκδικήσαμε.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές με κάθε αρμόδιο, οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να είμαστε δηλαδή έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση των περίπου 17.000.000 ευρώ με ΦΠΑ. Μάλιστα πέρα από την ωρίμανση πετύχαμε και τη βελτίωση του έργου, καθώς η τροποποιημένη ΜΠΕ προβλέπει αύξηση της χωρητικότητας της λιμνοδεξαμενής από 750.000 κυβικά μέτρα σε 1.080.000 και αλλαγή του σημείου υδροληψίας ώστε να αυξηθεί κατά 50% η ποσότητα του νερού που θα συγκεντρώνεται.
Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά το έργο μέχρι την τελική του ένταξη αλλά και την υλοποίησή του, καθώς πρόκειται για ένα ακόμη εμβληματικό έργο για τη Λευκάδα που θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα και θα γίνει τα επόμενα χρόνια πραγματικότητα».























