
Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ρυθμίζει υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Βουλευτής στο ξεκίνημα της ομιλίας του τόνισε ότι ο τομέας της εθνικής άμυνας πρέπει να είναι πεδίο σύγκλισης και συναίνεσης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θετικές θεσμικές παρεμβάσεις όπως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που αποτελεί μια βαθιά μεταρρύθμιση για τη βελτίωση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων και των υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχονται στα στελέχη τους, τους απόστρατους και τις οικογένειές τους.
Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης επιδιώκεται η οικονομική αυτοτέλεια αλλά και η βιωσιμότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, η διευκόλυνση πρόσβασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε υπηρεσίες υγείας τόσο εντός του δημοσίου συστήματος όσο και εκτός, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε στελέχη και μέλη των οικογενειών τους με ειδικές ανάγκες, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στις ειδικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου ανέφερε ενδεικτικά:
- Τη δωρεάν διεξαγωγή καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών ιατρικών πράξεων.
- Τη συνταγογράφηση και από ιδιώτες γιατρούς πλην των στρατιωτικών και τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιωτικά κέντρα.
- Την απογευματινή λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, τη νυκτερινή λειτουργία φαρμακείων, καθώς και την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
- Την ενίσχυση μονάδων, που σήμερα δεν διαθέτουν στρατιωτικό ιατρό, με εξειδικευμένους ΕΠΟΠ Διασώστες
- Τη δυνατότητα νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου κλάδου από αυτόν στον οποίον ανήκει ο ασφαλισμένος.
- Την κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που πρόκειται να μετακινηθούν σε νοσοκομείο άλλου κλάδου για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
- Την αξιολόγηση εξ αποστάσεως από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς να απαιτούνται πλέον μετακινήσεις ή η αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Τη δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων,
- Τη λειτουργία οδοντιατρείου για τα άτομα με αναπηρία, με την παρουσία αναισθησιολόγου.
- Την πρόβλεψη για την παροχή ειδικής φροντίδας για ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης μελών των οικογενειών των στρατιωτικών με αναπηρία, χρόνια νοσήματα κ.α.
- Την παροχή πρόσβασης στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε όλους τους πολίτες και, ειδικότερα για οικογένειες στρατιωτικών, την πλήρη κάλυψη της δαπάνης της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής από την υπηρεσία και συμμετοχή 15% για υγειονομικές πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται -και κυρίως κατοχυρώνεται- η ισότιμη μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε ό,τι σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, και απλοποιείται το σύνολο των διαδικασιών ελέγχου έγκρισης και πληρωμής δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στις διατάξεις για τη βελτίωση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων όπως:
- Τη δραστική μείωση του μεγάλου χρόνου αναμονής των στρατιωτικών ιατρών για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας, γεγονός που λειτουργούσε ως αντικίνητρο για κάποιους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του στρατιωτικού γιατρού.
- Την αποδέσμευση γιατρών και νοσηλευτών από διοικητικά καθήκοντα.
- Τη θέσπιση κινήτρων για τις άγονες ιατρικές ειδικότητες.
- Την κατοχύρωση αποζημίωσης των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών, όπως ισχύει και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
- Τον εξορθολογισμό της διαδικασίας μεταθέσεων, με όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, προκειμένου να καλύπτονται τα κενά και οι πραγματικές ανάγκες.
- Τη δυνατότητα κάλυψης αστικής ευθύνης των στελεχών με σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης από το ΓΕΕΘΑ.
Τέλος, ο κ.Καββαδάς εξήρε την ίδρυση του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος, με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων και σωστικών δεξιοτήτων μάχης σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό, σχολιάζοντας ότι είναι μια υποδομή, αναμφίβολα χρήσιμη, που προβλέπεται στο πλαίσιο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εμπειρία και τα διδάγματα του πολέμου στην ουκρανία.
Κλείνοντας, ο Βουλευτής κατέθεσε δύο αιτήματα συναδέλφων του αποφοίτων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, ζητώντας από τον Υπουργό να τα δει με ιδιαίτερα ευαισθησία σε επόμενο νομοσχέδιο:
Το πρώτο, για το οποίο ο Βουλευτής κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, αφορά στρατιωτικούς με προβλήματα υγείας, οι οποίοι υφίστανται μια κατάφωρη αδικία στη βαθμολογική τους εξέλιξη. Συγκεκριμένα, αν ένας μόνιμος αξιωματικός ή υπαξιωματικός παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας που τον καθιστά μη ικανό να υπηρετήσει κανονικά, τοποθετείται υποχρεωτικά σε υπηρεσίες γραφείου ή σε ελαφρά υπηρεσία. Σύμφωνα με τον ν. 3883/2010, αν αυτός ο αξιωματικός ή υπαξιωματικός προέρχεται από Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών τότε έχει χειρότερη βαθμολογική εξέλιξη μέχρι και 4 βαθμούς διαφορά σε σχέση με τους υγιείς συναδέλφους του της ίδιας προέλευσης.
Ο ίδιος νόμος δημιούργησε και το δεύτερο πρόβλημα που αφορά την σταδιοδρομική εξέλιξη των αξιωματικών που προέρχονται από τις σχολές ΑΣΣΥ. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ πριν τον ν. 3883/2010 κρίνονταν με τον ν. 2439/1996 και είχαν καταληκτικό βαθμό συνταγματάρχη με 35 χρόνια υπηρεσίας. Από το 2010 και μετά, οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ έχουν καταληκτικό βαθμό αντισυνταγματάρχη με 40 χρόνια υπηρεσίας.
Τόνισε ότι αυτό το θέμα το είχε μεταφέρει και τα προηγούμενα χρόνια και το Υπουργείο εισάκουσε τις εκκλήσεις των αποφοίτων, ώστε με μια σειρά διατάξεων αποκατέστησε την αδικία σε έξι σειρές καταταγέντων, από το 1988 μέχρι το 1993, και έκλεισε ζητώντας να γίνει το ίδιο και για τους αποφοίτους των επόμενων ετών, τμηματικά, για λόγους δημοσιονομικού κόστους, έτσι ώστε όσοι αποστρατεύονται να υπαχθούν στον ν.2439/1996, όπως οι προηγούμενες σειρές, δηλαδή με αποστρατευτικό βαθμό συνταγματάρχη.
Κατέληξε σχολιάζοντας ότι πρόκειται για δύο δίκαια αιτήματα, τα οποία έχει εκθέσει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση πριν λίγους μήνες, που αποκαθιστούν την ισότιμη μεταχείριση εντός του στρατεύματος και θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο στις απολαβές, αλλά και στο ηθικό των ωφελούμενων υπαξιωματικών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτές ανέφερε:
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει την άμυνα της χώρας. Την στήριξε με τα εξοπλιστικά προγράμματα που βελτιώνουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Την στήριξε με τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την στηρίζει και με το σημερινό νομοσχέδιο που δίνει λύσεις σε προβλήματα που απασχολούσαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν το ύψιστο αγαθό, την υγεία.
Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια, αλλά και ένα προσωπικό «ευχαριστώ», καθώς προέρχομαι από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχοντας υπηρετήσει την Πολεμική μας Αεροπορία για 26 χρόνια, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό τον κ. Δαβάκη για ένα νομοσχέδιο-τομή, αλλά και στον εισηγητή μας τον κ. Ιωάννη Ανδριανό. Είναι ένα νομοσχέδιο που αξίζει τη στήριξη της Βουλής και θεωρώ ότι είναι μια άριστη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η άμυνα είναι πεδίο σύγκλισης και συναίνεσης, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και καλώ και τους αδελφούς της αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ
























