
Μία ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 27 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφιερωμένη στο Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου «Διάζωμα» και του προέδρου κ. Σταύρου Μπένου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η κ.Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και ο κ. Νίκος Χατζηδάκις, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, ενώ χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Η παρουσία σας απόψε εδώ, σε αυτήν την κατάμεστη αίθουσα, δηλώνει όχι μόνο την αγάπη σας για τον τόπο μας, την Λευκάδα, αλλά και το ενδιαφέρον σας να γνωρίσετε και να στηρίξετε το μεγάλο έργο της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου του νησιού μας. Είναι μεγάλη τιμή για το νησί μας και χαρά για κάθε Λευκαδίτη να βλέπουμε να αναδεικνύεται εδώ, στο Μέγαρο Μουσικής, έναν ναό της τέχνης και του πολιτισμού, αυτό το μοναδικό ιστορικό μνημείο του τόπου μας.
Και θέλω να συγχαρώ το Σωματείο «Διάζωμα» και τον κ. Σταύρο Μπένο για την ανεκτίμητη συμβολή τους, όχι μόνο στην διάσωση και ανάδειξη του θεάτρου μας, αλλά και πολλών άλλων αρχαιολογικών μνημείων της χώρας μας.
Θα ήθελα επίσης να αποδώσω την οφειλόμενη τιμή και τα εύσημα, σε μια αληθινή φίλη της Λευκάδας, την εξαιρετική κυρία Ολυμπία Βικάτου, που είναι η ψυχή αυτού του έργου, και ως πρώην Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τώρα ως Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Και βέβαια οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη, διότι από τον Αύγουστο του 2020 που επισκέφθηκε τη Λευκάδα και συζητήσαμε τις ανάγκες, μέχρι και σήμερα, έχουμε μία άριστη συνεργασία και, κυρίως, έχουμε αποτελέσματα.
Από την ανάδειξη του ιστορικού μεσαιωνικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας και την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών μνημείων, όπως η αγαπημένη μας εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας και ο εμβληματικός Άγιος Μηνάς, ο Άγιος Γεώργιος στην πόλη της Λευκάδας, η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους, ο Άγιος Χαράλαμπος στο Κατωχώρι και άλλοι ναοί, μέχρι την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου και την δρομολόγηση για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα στεγάσει τους θησαυρούς του νησιού μας, το Υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται σε κάθε γωνιά του νησιού μας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το σπουδαίο αρχαίο θέατρο στην περιοχή «Κούλμος» της Λευκάδας, ένα θέατρο μεγάλης χωρητικότητας και το μόνο που έχει βρεθεί ως τώρα στα Ιόνια Νησιά – ίσως και το μοναδικό στα Ιόνια Νησιά – τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα μοναδικό και, κυρίως, ζωντανό ιστορικό μνημείο που θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λευκάδα.
Το έργο της ανάδειξής του μας υπερβαίνει και μας ενώνει όλους, γι’ αυτό και οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τρεις κατευθύνσεις:
Πρώτον, στην συνέχιση και ολοκλήρωση των ανασκαφών ώστε να αποκαλυφθεί το σύνολο του μνημείου.
Δεύτερον, στην υλοποίηση των υποδομών που θα καταστήσουν προσβάσιμο και επισκέψιμο το χώρο.
Και τρίτον, στην ανάδειξή του, και ενδεχομένως ακόμα και τη χρήση του για παραστάσεις, προκειμένου να προσδώσει το αναμενόμενο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, αλλά και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πάντα σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν στηρίξει σθεναρά αυτό το σπουδαίο έργο από την αρχή του, το 2015. Και εδώ οφείλω μία ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Δημήτρη Μικρώνη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν πρόθυμος να παραχωρήσει την έκταση όπου βρέθηκε το αρχαίο θέατρο, ώστε να προχωρήσει η ανασκαφή.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν συντελέσει στην πρόοδο αυτού του έργου και να επισημάνω αυτό που λέω πάντα, ότι η συνεργασία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Και βεβαίως εξυπακούεται ότι σε αυτήν την προσπάθεια παραμένω αρωγός, πρόθυμος να συνδράμω από τη θεσμική μου θέση, όπου, όποτε και όποιον χρειαστεί, όπως το κάνω πάντα.
Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε έτσι, να συνδράμουμε όλοι και να συνεργαστούμε για το αύριο του τόπου μας. Όχι μόνο για να αφήσουμε αυτήν τη μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Αλλά και για να αξιοποιήσουμε την αναμφισβήτητη αναπτυξιακή διάσταση του αρχαίου Θεάτρου, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και να συμβάλει στον ευρύτερο στόχο που έχουμε θέσει να καταστεί η Λευκάδα ένας ελκυστικός προορισμός πολιτιστικού τουρισμού.
Κυρίες και κύριοι,
Ένα αρχαίο θέατρο τέτοιας εμβέλειας όπως αυτό της Λευκάδας αποτελεί ιστορικό μνημείο με εθνικά αλλά και οικουμενικά χαρακτηριστικά.
Αυτή η οπτική προσδιορίζει και το μέγεθος της ευθύνης μας.
Και υπαγορεύει ενότητα και συνεργασία, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να παραδώσουμε το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας ως μία ζωντανή πηγή γνώσης και μνήμης στα παιδιά μας, ως ένα ακόμα δείγμα ιστορικής συνέχειας και ενότητας του ελληνισμού και ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ.»
7Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ






















