
Υλικά: (για 4 άτομα)
4 λεπτές φέτες μοσχαρίσια σκαλοπίνια, 150 με 180 γρ. το καθένα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. αλάτι χοντρό καλής ποιότητας
2 κούπες σπορέλαιο
3 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
1 λεμόνι κομμένο στα 4
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με μία κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι.
Σε ένα φαρδύ μπολ χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με δύο κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι.
Πλένουμε καλά τα μοσχαρίσια σνίτσελ και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Στη συνέχεια περνάμε τα σνίτσελ πρώτα από το αλεύρι, μετά από το μίγμα με το αυγό και στο τέλος από τη τριμμένη φρυγανιά (με αυτή ακριβώς τη σειρά).
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το σπορέλαιο και μετά ρίχνουμε και το βούτυρο.
Μόλις το λάδι φτάσει στους 160°C θερμοκρασία και αρχίσει να αχνίζει, τοποθετούμε προσεκτικά το σνίτσελ στο τηγάνι με το ζεστό λάδι και το τηγανίζουμε περίπου για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσοκαφέ χρώμα η επιφάνεια του.
Το λάδι πρέπει να υπερκαλύπτει το πάχος του σνίτσελ προκειμένου να ψηθεί σωστά το κρέας.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο κρέας, περιμένοντας πρώτα για 2-3 λεπτά να ξαναζεσταθεί το λάδι.
Μόλις βγάζουμε το κάθε ψημένο σνίτσελ το βάζουμε για δευτερόλεπτα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το παραπανίσιο λάδι.
Σερβίρουμε ζεστό με μία φετούλα λεμονιού.
Καλή απόλαυση!!!
Tip:
Παραδοσιακά το βιεννέζικο σνίτσελ σερβίρεται με γερμανική πατατοσαλάτα και σαλάτα μαρουλιού.
Το σνίτσελ, μπορεί να γίνει και με κρέας χοιρινό, κοτόπουλου ή γαλοπούλας αλλά, ΔΕΝ είναι βιεννέζικο σνίτσελ!! Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται “ Schnitzel nach Wiener Art”, (σνίτσελ βιενέζικου στυλ).
Τα σνίτσελ να μην είναι από 4 χιλιοστά πάχους το καθένα (αν έχεις σφυρί κρέατος με διπλή επιφάνεια, κάντο μόνος σου και να μην έχει τρύπες ή κενά στην επιφάνεια από το χτύπημα.)
Αποφεύγουμε να τηγανίσουμε με ελαιόλαδο για να μην βαραίνει η γεύση του σνίτσελ.






















