Ένας απ’ τους λιγότερο γνωστούς τρόπους να χρησιμοποιηθεί το αυγοτάραχο στη μαγειρική είναι με ζυμαρικά σε μια κλασική Ιταλική συνταγή. Μοναδικό ταίρι του το βούτυρο και το λίγο λεμόνι. Η αλμυρή ένταση του αυγοτάραχου είναι τέτοια που δε χρειάζεται τίποτα επιπλέον, εκτός ίσως από λίγο πιπέρι στο πιάτο.
Υλικά:
- 500γρ σπαγγέτι Νο 7 ή Νο 10
- 60γρ βούτυρο
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 100 ml από το νερό βρασμού
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός
- αλάτι για το βράσιμο των μακαρονιών
- 100γρ αυγοτάραχο, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια άλλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
- Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας 100 ml από νερό τους, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σβήνουμε τη φωτιά.
- Παίρνουμε μια κούπα από το νερό του βρασμού και τη ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε στα βρασμένα σπαγγέτι τη σάλτσα λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, τη μισή ποσότητα τριμμένου αυγοτάραχου και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μία μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αυγοτάραχο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή απόλαυση!!!
Tip:
* Για να τρίψουμε το αυγοτάραχο, κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε, αφαιρούμε
το κερί, τυλίγουμε σφικτά σε μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για
15λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να σφίξει και να μπορέσουμε να τρίψουμε στον
ψιλό τρίφτη.
* Όσο πιο λίγα είναι τα υλικά που συνοδεύουν ένα μεστό γευστικά προϊόν, τόσο
πιο καθαρό είναι το αποτέλεσμα.
* Δίπλα στο αυγοτάραχο, για μένα, στέκει το λεμόνι (ξύσμα και χυμός), ο
βασιλικός ή ο μαϊντανός, το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Με την πιο απλή
παρασκευή που δίνει μια βελούδινη, αέρινη σάλτσα που αγκαλιάζει το
αυγοτάραχο.
* Αντί για σπαγγέτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος ζυμαρικού θέλετε,
μακρύ ή κοντό.
* Το αυγοτάραχο Βόνιτσας είναι από τον Αλέξη Μασούρα! Τον καλύτερο στο
είδος στη Βόνιτσα!