Ακαρνανικά Νέα

Το πιο απλό, το πιο εύκολο και το πιο γευστικό μαγείρεμα ψαριού, με την εξαιρετική, πηχτή και λεμονάτη σαλτσούλα.

Υλικά:
6 μεγάλες φέτες από στήρα, καπόνι, ροφό, σαλούβαρδο, ή κέφαλο, περίπου 200 γρ. η κάθε μία
6 μέτριες πατάτες για βραστές, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ..
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. κορν φλάουερ
χυμός από 1½ λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το ψάρι σε 4 υπέροχες φέτες και μαζί με το κεφάλι και την ουρά γίνονται έξι.

Αλατοπιπερώνουμε καλά τις φέτες του ψαριού και τις βάζουμε σε σουρωτήρι με ταψί από κάτω στο ψυγείο για τρείς με τέσσερεις ώρες για να σφίξει η σάρκα του ψαριού.

Στην συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.

Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβάς), στρώνουμε τον πάτο της με τις πατάτες που κόψαμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε.

Επάνω τους τοποθετούμε τις φέτες του ψαριού.

Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προσθέτουμε νερό ώστε να καλύψει τις πατάτες και να σκεπάσει κατά τα 2/3 το ψάρι μας.

Το βάζουμε για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε κουνώντας την κατσαρόλα που και που μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσοχή δεν ανακατεύουμε ποτέ με κουτάλα γιατί θα διαλυθούν τα ψάρια.

Βγάζουμε το ψάρι και τις πατάτες σε μία πιατέλα.

Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε μισό φλιτζανάκι νερό και το ρίχνουμε στο ζωμό που έμεινε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμεμέχρι να δέσει και να χυλώσει η σάλτα.

Σερβίρουμε το ψάρι και τις πατάτες με μπόλικη πηχτή σάλτσα για τις υπέροχες βούτες με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Tip:
Το βασικά μυστικά του Μπιάνκο.

    Το ψάρι για το Μπιάνκο τεμαχίζεται πάντα σε φέτες, ανάλογα το πόσο παχύ σε λίπος είναι και πάντα μπαίνει και το κεφάλι στην κατσαρόλα γιατί περιέχει την μεγαλύτερη δόση ζελατίνας για να πήξει η σαλτσούλα μας.
    Αν το ψάρι μας έχει σκληρή σάρκα π.χ. ροφός κόβετε πιο λεπτή την φέτα εν αντιθέσει με την στήρα ή τον σαλούβαρδο που θέλει πιο χοντρό το κόψιμο της φέτας γιατί έχει πιο ελαφριά σάρκα.
    Άμα βρείτε σαλούβαρδο μην διστάσετε! Είναι το ιδανικό ψάρι για Μπιάνκο !!