
Υλικά (για 4-6 άτομα)
●5-6 μπλε καβούρια Αμβρακικού
●250 ml ζωμό από τα βρασμένα καβούρια
●700 γραμ. μύδια
●200 γραμ. καθαρισμένες γαρίδες
●1 πακέτο ταλιατέλες ή μακαρόνια Νο 6 (500 γραμ.)
●2 ώριμες ντομάτες, και κομμένες σε κύβους
●1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
●1 πράσο ψιλοκομμένο
●1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
●5 κ.σ. ελαιόλαδο Βόνιτσας ΦΡΑΓΚΟΣ
●100 ml λευκό ξηρό κρασί
●½ κ.γ. Ιταλικό καρύκευμα*
●αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
●2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προετοιμάζουμε τα καβούρια:
Πλένουμε πολύ καλά τα καβούρια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με 1.2 λίτρα νερό, λίγο αλάτι και τα βράζουμε για 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Μετά τα 20 λεπτά, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό για τα ζυμαρικά και την σάλτσα. Μόλις κρυώσουν τα καβούρια, τα ανοίγουμε και βγάζουμε την καβουρόψιχα.
Ετοιμάζουμε τα μύδια:
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, αφαιρούμε τα μουστάκια τους και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 3 με 4 λεπτά. Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα ανοιγμένα μύδια σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Στην ίδια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, προσθέτουμε το σκόρδο τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, το Ιταλικό καρύκευμα, το αλάτι, το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό από τα θαλασσινά και σιγομαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά, ώστε να σωθεί λίγο το ζουμί.
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά:
Βάζουμε να βράσει ελαφρώς αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε τα μακαρόνια Νο 6 ή τις ταλιατέλες και τα βράζουμε al dente, (δηλαδή 1-1.5 λεπτό λιγότερο από τον κανονικό χρόνο).
Μακαρονάδα με θαλασσινά – ολοκλήρωση:
Στο μεταξύ, ρίχνουμε την καβουρόψιχα, τις γαρίδες και την ψίχα από τα μύδια στην έτοιμη σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές.
Παίρνουμε με μία πιρούνα τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα που έβρασαν και τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα θαλασσινά. Τα αφήνουμε 2 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρισμα:
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά με τα θαλασσινά σε πιατέλα, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή απόλαυση!!!
Tip:
- Το Ιταλικό καρύκευμα είναι ένα μείγμα μπαχαρικών και αποξηραμένων βοτάνων όπως: αποξηραμένος βασιλικός, αποξηραμένη ρίγανη, αποξηραμένο δεντρολίβανο, αποξηραμένη μαντζουράνα, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς κ.α.
- Τα μπλε καβούρια Αμβρακικού είναι από τον Αλέξη Μασούρα!!























