
Υλικά: για 4 μερίδες
Για το χυλό τεμπούρα
3 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
170 γρ. σόδα, παγωμένη
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
Για το μπακαλιάρο
800 με 1.000 γρ. φιλέτο υγράλατου μπακαλιάρου
Αρκετό ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
Λεμόνι και μαϊντανό για το σερβίρισμα
Για τη σκορδαλιά
4 πατάτες μεγάλες
3-6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (αναλόγως την προτίμηση)
Χυμός από 1 λεμόνι
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό μπακαλιάρου σουρωμένο
1 ποτήρι του κρασιού ή όσο πάρει ελαιόλαδο Βόνιτσας ΦΡΑΓΚΟΣ
φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση για τη σκορδαλιά
●Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα καλά.
●Βάζουμε το σκόρδο και το μισό αλάτι σε γουδί και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει το σκόρδο.
●Παίρνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρο, (συνήθως την ουρά) και το βράζουμε σε δύο φλιτζάνια νερό, για 10 με 12 λεπτά.
●Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καυτές.
●Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λιωμένο σκόρδο και το χυμό λεμονιού.
●Προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το ζωμό σουρωμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
●Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, σκόρδο, αλάτι, λάδι ή λεμόνι, ανάλογα με τα γούστα μας.
●Αν το μίγμα σας είναι πιο ρευστό από ότι το θέλουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα σφίξει.
Εκτέλεση για το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου
●Ξεπλένουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πολύ καλά έτσι ώστε να φύγει το περιττό αλάτι. Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φιλέτο στη μέση κατά μήκος και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε μερίδες περίπου 8 – 10 εκ.
●Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί και γεμίζουμε με νερό έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του ξαρμυρίσματος.
●Αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες για τουλάχιστον 24 με 36 ώρες.
Εκτέλεση για το χυλό τεμπούρα
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, την σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
Εκτέλεση Για το μπακαλιάρο
●Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο χυλό και τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν με χυλό από όλες τις πλευρές.
●Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο τόσο όσο να καλύπτει καλά τον πάτο του και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
●Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 3-4 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
●Αφήνουμε τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι και τον σερβίρουμε συνοδεία με τη σκορδαλιά μας.
Καλή απόλαυση!!!
Tip
●Η σόδα πρέπει να είναι πολύ παγωμένη!
●Πριν βάλουμε τον μπακαλιάρο στο χυλό τεμπούρα, να τον αλευρώσουμε ελαφρά.






















