
Υλικά για τη σεφταλιά:
½ κιλό κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός, μοσχαρίσιος, αρνίσιος [*]
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Φρυγανιά αλεσμένη ή ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό
Δυόσμο ξερό ή φρέσκο
Λίγο μπαχάρι ή (κάρυ garam masala)
Λίγη κανέλα ή (κάρυ garam masala)
Αλάτι
Πιπέρι
2 μπόλιες χοιρινές (θα χρειαστεί να την παραγγείλουμε – αν δεν βρούμε, ζητάμε 2 αρνίσιες μπόλιες)
Ετοιμασία για τη σεφταλιά:
Πλένουμε καλά τις μπόλιες και μετά τις βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη με χλιαρό νερό, 2 κ.σ. ξίδι, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και αλάτι. Μόλις μαλακώσουν και φύγει η “μυρωδιά” τους, τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Βάζουμε όλα τα υλικά της σεφταλιάς σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 5 λεπτά να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Πλάθουμε τη ζύμη του κιμά σε μακρόστενα “σουτζουκάκια”.
Απλώνουμε την μπόλια σε καθαρή επιφάνεια, την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, τοποθετούμε το κάθε “σουτζουκάκι” στην άκρη κάθε μακρόστενου κομματιού μπόλιας, τυλίγουμε (σαν τα ντολμαδάκια) και τα ρολάρουμε να περιστραφούν γύρω από τον κιμά 2 φορές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου, τη βάζουμε στο μεσαίο ράφι και βάζουμε ένα ταψί με λίγο νερό κάτω από τη σχάρα, ώστε να πέφτουν μέσα τα λίπη και να μη λερωθεί ο φούρνος.
Βάζουμε τις σεφταλιές στη σχάρα και ψήνουμε από όλες τις πλευρές στο γκριλ ή στο φούρνο στους 200° C για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να λιώσει το λίπος και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Συνοδεύουμε με κυπριακές πίτες, ντομάτα σε καρέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, και χυμό λεμονιού.
[*] Αν δεν βάλετε τριών ειδών κιμά είναι απαραίτητο να βάλετε τουλάχιστον δύο ειδών, κατά προτίμηση ο ένας αρνίσιος.
Υλικά για τη σαλάτα:
Αγγουράκι
Ντομάτα
Μαϊντανός
Κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ετοιμασία για τη σαλάτα:
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Ταλατούρι (Κυπριακό τζατζίκι):
Υλικά:
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αγγουράκι τριμμένο και στραγγισμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Δυόσμο ξερό
Λίγο ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Ετοιμασία:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.
Σύνθεση:
Αφού ψηθούν οι σεφταλιές μας, ζεσταίνουμε αρκετές κυπριακές πίτες στη σχάρα για 2-3 λεπτά. Κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος της πίτας και βάζουμε 1-2 σεφταλιές και μπόλικη σαλάτα. Συνοδεύουμε με ταλατούρι.
Tip:
Στις σεφταλιές, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χοιρινό κιμά με κιμά από κοτόπουλο αλλά δεν θα είναι τόσο ζουμερές.





















