Ακαρνανικά Νέα

Ένα μοσχομυριστό κέικ με μείγμα από μπαχαρικά,
γίνεται χριστουγεννιάτικο.

Υλικά για το κέικ:

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml. ηλιέλαιο
3 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 ml. γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο ή μισό μπαλάκι
1 κ.σ. τζίτζερ, φρέσκο, τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη ή σκόνη
1 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη, (κακουλέ)
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1  κ.γ. καφέ Espresso
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
20 γρ ή 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη σε σταγόνες
βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας

Υλικά για τη Ganache σοκολάτας:

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% περιεκτικότητα σε κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. 
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κάρδαμο (κακουλέ), το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, τον καφέ, την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά. Αυτά με το πολύ χτύπημα θα γίνουν μια αρωματική άσπρη σκόνη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ ή με σύρμα χειρός τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε πρώτα να απορροφηθεί το πρώτο και έπειτα προσθέτουμε το επόμενο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την αρωματική σκόνη με τα μπαχαρικά, το φρέσκο τζίτζερ, την βανίλια, και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. 
Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα με τα αυγά, και τα ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τις σταγόνες μαύρης σοκολάτας κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ 10×35 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. 
Τοποθετούμε τη φόρμα στον φούρνο, και ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. 
Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί τρυπώντας το με μία οδοντογλυφίδα. Εάν αυτή βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.

Εκτέλεση για τη Ganache σοκολάτας:
Κόβουμε τη σοκολάτα σε πολύ μικρά κομματάκια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ζεσταθεί, μέχρι το σημείο πριν αρχίσει να βράζει, την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και να έχουμε ένα πλούσιο, λείο σοκολατένιο μείγμα.
Τοποθετούμε το κέικ μας πάνω σε μια μικρή σχάρα και από κάτω βάζουμε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη γκανάζ.

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!!!

Tip:

Αν αρχίσει να πήζει η γκανάς, για να επαναφέρουμε τη ρευστότητα της την ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και την αφήνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα πάνω σε ζεσταμένο μάτι κουζίνας, ή διαφορετικά την ζεσταίνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε μπεν-μαρί.