
Οι δημιουργοί της μαγειρίτσας, δυστυχώς παραμένουν άγνωστοι. Όμως, δημιούργησαν την συγκεκριμένη μεσογειακή σούπα, η οποία είναι άκρως θρεπτική για να μπορέσει ο οργανισμός να προετοιμαστεί για το φαγητό με όλα τα κρεατικά και τα λιπαρά φαγητά που θα έρθουν την Κυριακή του Πάσχα.
Υλικά συνταγής
●1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
●½ κιλό εντεράκια
●2 κ.σ. ελαιόλαδο
●2 μαρούλια χοντροκομμένα
●1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
●Χυμό από 2 λεμόνια
●5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
●1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
●1 κ.σ. αλεύρι
●2 κροκάδια αυγών ελαφρά χτυπημένα
●½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
●½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
○Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και τα εντεράκια με νερό, αλάτι και ξύδι.
○Σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
○Πλένουμε το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε για την μαγειρίτσα.
○Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και αφού κάψει σοτάρουμε το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια.
○Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με το χυμό από 1 λεμόνι, προσθέτουμε το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
○Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε περίπου 30 με 40 λεπτά.
○Μετά τα 40 λεπτά, σε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
○Όταν αρχίσει να ξανθαίνει το αλεύρι, προσθέτουμε αρκετό ζωμό από τη μαγειρίτσα.
○Βράζουμε τη σάλτσα 1 με 2 λεπτά, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κροκάδια αυγών.
○Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
○Ρίχνουμε τη σάλτσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά και προσέχουμε να μην κόψει το αυγό.
○Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.























